CREF®

Een aantal jaren geleden kwam ik in contact met de CREF-methode®. Zelf zat ik niet lekker in mijn vel en het contact met mijn zoon kan ik omschrijven als dat het alles behalve soepel verliep. We hadden veel strijd en zaten op een compleet andere golflengte. Mede door zijn geboorte via een keizersnede was er een trauma ontstaan bij zijn geboorte. Het kreeg later de stempel  dat hij niet goed  gehecht was of wel hechtingsproblematiek. 

 

Tevens had ik zelf  delen van toen ik klein was  waar ik nog pijnlijke stukken van bij me droeg. Hierdoor had ik een overlevingsstrategie ontwikkelt om zo overeind te blijven. 
Via facebook deed ik mee met een enquête van een CREF therapeut en ik won een ouderworkshop. Hier mocht ik proeven van wat de CREF kan doen voor je.   
Vlak daarna heb ik mezelf een sessie cadeau gedaan en vanaf dat moment was ik geraakt met alles wat er in beweging werd gebracht door de paarden en door de therapeut.  
Er volgde meerdere sessies en het vervolg hierop was dat ik de opleidingen ben gaan volgen bij IKEV en inmiddels  ben ik CREF behandelaar. 


De CREF-methode® is voor mij persoonlijk zo een waardevolle therapie geweest met inzichten en heling van mijn pijnstukken.  Ik gun het  iedereen om via deze vorm van therapie  je eigen basisvertrouwen weer op te vullen en op deze manier weer stevig in het leven stappen te kunnen zetten zodat je kunt stralen zoals jij mag stralen! 

                   Met de CREF-Methode® wordt het aangetaste basisvertrouwen hersteld.

 

CREF staat voor Circle Reprint Emotional Foundation. 
Waar de letters voor staan leg ik in het volgende stukje uit:

Circle

In de circle wordt er gemeten hoe het gesteld is met het basisvertrouwen.  Veelal wordt er in deze fase gewerkt met paarden. Door het paard komt er een versnelling in bewustwording over het basisvertrouwen. Aan de hand van deze meting wordt exact zichtbaar welke levensbehoeften precies ontbreken of onvoldoende aanwezig zijn.

 

Reprint

Door te gaan werken aan de voorafgaande meting, is het doel gevormd om het basisvertrouwen te vergroten. Wanneer het basisvertrouwen hoog en stabiel genoeg geworden is, wordt dit door verschillende technieken (zoals NLP, positieve EMDR) vastgelegd. Dit heet een Reprint.

 

Emotional

Tijdens de Circle en werken naar de Reprint, is emotionele verbinding de rode draad. De emotionele verbinding is liefdevol naar jezelf kunnen zijn met zo min mogelijk oordelen. (Emotional).

 

Foundation

Circle, Reprint en Emotional bij elkaar genomen, vormt dan een stevige bodem (Foundation). Op deze stevige bodem zal het basisvertrouwen nog verder opgebouwd worden. Op deze manier is de balans hersteld en kunnen tegenslagen veel gemakkelijker worden gehanteerd.

Wat is het basisvertrouwen?

Een goede gezondheid en emotioneel welbevinden begint bij de basis van het leven. Wanneer je geboren wordt, is er van nature een basisvertrouwen van ongeveer 70%.

De andere 30% zal normaliter groeien op basis van emotioneel veilige ervaringen die als kind opgedaan worden. Recent is ontdekt dat wanneer er een vroege angstige ervaring is, tijdens de zwangerschap of geboorte, deze angst een grote impact heeft op het brein.

 

Wanneer door bepaalde omstandigheden de levensbehoeftes niet opgevuld worden, dan ontstaat er in veel gevallen een post traumatisch stress syndroom (PTSS). Herkenbaar als hechtingsproblematiek of als het geen bodem sydroom (GBS).

 

Een klein aantal voorbeelden, waarin er veelal angst optreedt:

 • moeder heeft langdurige stress ervaren tijdens de zwangerschap
 • hevige stress bij geboorte
 • vroeggeboorten (couveusekind)
 • medisch ingrijpen bij bevalling
 • een emotioneel onbereikbare moeder (bijv. postnatale depressie)
 • het kind is ongewenst of geadopteerd

Hoe is het te herkennen?

 

Angst tast het functioneren op sociaal-emotioneel vlak aan. Er volgen vaak moeilijkheden binnen gezinssituaties, op school of later als volwassene in (arbeid) relaties. Hoe het PTSS/ GBS herkend kan worden bij kinderen en volwassenen zal liggen aan welke overlevingsstrategie (vechten/ vluchten of bevriezen/ verstarren) er onbewust gekozen is:

 • zeer drukke uitingen van baby, kind, volwassenen (noemt men vaak ADHD)
 • teruggetrokken gedrag, eigen binnenwereld (noemt men vaak Autisme)
 • voortdurend controle willen houden, hoogsensitiviteit, dyslexie, dyscalculie
 • een onverzadigbare honger naar aandacht
 • onvermogen en/ of diepgewortelde angst om relaties aan te gaan (aantrekken/ afstoten, bindingsangst) 

Is het op te lossen?

 

De symptomen van het vroeg ontstaan PTSS/ GBS hebben dus vaak dezelfde uitingen als ADHD en/ of een vorm van autisme.

Helaas wordt er in de praktijk dagelijks verkeerd gediagnosticeerd. Door de onbekendheid over PTSS/ GBS wordt er helaas veelal overbodige medicatie toegediend. Hierdoor blijft het oorspronkelijke probleem in het brein bestaan. De CREF-Methode® maakt het mogelijk om de symptomen succesvol te behandelen.

 

De CREF-Methode® bestaat gedeeltelijk uit EMDR en hypnotherapie en heft de verstoorde regulering van het brein op. Daarnaast wordt er continu gebouwd aan het basisvertrouwen. Paarden ondersteunen dit proces en kunnen naar wens worden ingezet. De CREF-Methode® is geschikt voor alle leeftijden vanaf 6 jaar.


                       De CREF-Methode® is inzetbaar voor individuen, gezinnen en  tevens voor groepen.

 

Bij deze een filmpje over de CREF-Methode® die meer inzicht kan geven over wat CREF kan betekenen voor je.

Mocht je na het zien van het filmpje nog meer vragen hebben dan kun je dit terug vinden op de site van de Cref-methode® of neem contact op met mij. Ik leg het je graag uit en hoor tevens graag van je waarmee ik en de paarden je zouden kunnen ondersteunen. 


 

Mocht je geraakt zijn op een stuk en ben je benieuwd of wij iets voor je kunnen betekenen in jouw proces naar een stevig basisvertrouwen? Of ben je er aan toe om de lastige stukken in je leven aan te kijken en daar voorgoed afscheid van te nemen?


Weet dat je welkom bent en wij je graag begeleiden naar jouw stevige basisvertrouwen.
Via onderstaande knop kun je ons een bericht sturen met je vraag.

De sessies vinden enkel op afspraak plaats. 

Voor de mogelijkheden check onze facebookpagina

 

 Lid van beroepsvereniging VBAG

 

 

 

 

 

                     Geregistreerd bij de RBCZ


De meeste foto's op deze site zijn gemaakt door  Jeroen Maas Fotografie  ,  Lovana Fotografie  & Peggy Roegiers