Vertrouwen in je eigen kunnen

Jouw eigen gedachten doen veel meer dan je je beseft. Want met je eigen gedachten beïnvloed je je eigen vertrouwen, doorzettingsvermogen, mogelijkheden en mindset onder andere. Ze zijn zoveel sterker dan je je bewust bent....

En dat werd ik mezelf weer heel erg bewust toen ik een aantal weken geleden met Flow naar een training ging van Life Coach Leidy. Flow is een heerlijke hond vol energie echter waren er wat dingen waar ik bij mezelf merkte dat ik het als niet prettig ervaarde. Hij kan heel snel in de energie schieten van een andere hond en wandelen over straat was soms alles behalve relaxed.

 

Ondanks dat ik zelf jaren training heb gegeven aan eigenaren en hun hond zag ik hier niet de valkuil waar ik steeds in liep met Flow. Het werd tijd voor een duidelijke coaching voor mij daar Flow zich op mij richt en wat ik met mijn energie doe en inzet, bewust en onbewust. Lange tijd had ik het uitgesteld en was de nood nog niet hoog genoeg voor mij. Kortom we zaten vast in een patroon en toen ik het echt niet meer leuk vond om lange wandelingen te maken en ik er niet van genoot, werd het me helder dat dit anders kon en dat dit patroon doorbroken moest worden. En wat ik van een aantal coaches heel goed geleerd heb is dat als je het zelf niet ziet dan roep je de expertise van iemand in die je vooruit kan helpen. Want dit zou anders moeten kunnen daar was ik van overtuigd alleen de inzichten miste ik om daadwerkelijk de verandering in te zetten. 

Dus daar gingen we begin oktober op pad met zijn tweeën.
Vond ik het spannend... Ow ja echt wel 🙈
Was ik nieuwsgierig... Zeker weten 
Wilde ik uit deze oude situatie... Meer dan graag
Dat betekent dat ik me dan kwetsbaar ga opstellen, leren en ervaren.

En dat was precies zoals Leidy het ons aanleerde. Niet de hond, nee de eigenaar van de hond. 
Dat het voor een groot deel draait om jouw mindset als eigenaar die van invloed is op je hond werd me al heel snel duidelijk. Ademhaling, focus en mindset dat waren voor mij de 3 belangrijkste termen die ik nodig had tijdens de praktijkles die we met de honden deden, 
Leidy coacht op een manier die bij mij heel goed past, met humor, confronterend en met een liefdevolle schop onder mijn kont liep ik daar met Flow tussen de honden door waarbij we rustig en ontspannen konden lopen. Zelfs als er een andere hond uitviel, Flow bleef bij mij.  De tranen stonden me op een gegeven moment in mijn ogen dat het mogelijk was om zo te kunnen wandelen. Het vertrouwen groeide weer dat het goed zou komen.

En dan ga je het geleerde thuis toepassen. Want met de training van Leidy heb je de tools gekregen en ga je het thuis geheel je eigen maken. En dat is schakelen. Je gaat het namelijk anders doen dan dat je gewend bent en dat kost tijd om de omschakeling goed in werking te zetten.

Je gaat het geleerde thuis toepassen en ga je daarmee soms de fout in?  Jazeker. Is dat verkeerd? Nope. Het hoort bij het leerproces. Lukt het die keer niet, check dan bij jezelf wat er gebeurd is en hoe kun je dat een volgende keer anders doen? Met andere woorden zelfreflectie. Doet het wat met je vertrouwen als het goed gaat en als het niet goed gaat? Ja dat is mijn ervaring wel. Ook ik als coach twijfel weleens aan mijn vertrouwen en zeker als ik in een leerproces zit zoals met Flow.

Ik werd me heel er bewust weer van de invloed van mijn eigen gedachten  en daardoor mijn handelen op mijn omgeving  en in dit geval op Flow. Zondagochtend we gingen samen lopen. Vol goede moed en met in mijn hoofd de woorden van Leidy samen met Flow op pad. Zo dat was een uitdaging kan ik je wel vertellen. Echter alles wat ik geleerd had leek niet te werken. De moed zakte me in de schoenen. En dat betekent dan vaak ook dat je vertrouwen een deuk oploopt. 😯 Want waarom werkt het nu niet??
Terug naar het nu....
Checken bij mijzelf wat er gebeurd...
Wat zijn mijn gedachten?
Waar zit mijn ademhaling? 
Even stilstaan en een stapje terug naar toen het wel werkte en daar weer oppakken.

Vanuit rust, vertrouwen en bewustzijn.  Herpakken en opnieuw beginnen en kijken naar hoe dan wel! 

Inmiddels zijn we een aantal weken verder en de ene keer gaat het stukken beter dan de andere keer. Het is een proces van groeien. Ik ben me enorm bewust geworden dat als ik echt in het moment kan lopen en niet met allerlei gedachtes bezig ben er meer rust is voor zowel Flow als mij. Ik merk nu aan Flow als ik er niet bij ben met gedachten. Hierdoor kan  ik mezelf herstellen en middels mijn ademhaling bewust worden van het moment. 
Daarbij besef ik ook  des te meer dat mijn gedachten zo snel zijn dat je het niet in de gaten hebt. Ons brein is zo vernuftig.

Als voorbeeld: 
We zijn aan het lopen en in de verte zie ik iemand aan komen met een hond. Als mijn gedachte, al is het maar een seconde is, "ow nee"  geef ik al een signaal aan Flow af en die pikt het direct op en verandert in zijn gedrag. De ene hond is daar gevoeliger voor dan de andere. Ik heb het "geluk" dat Flow dat dus is. Door met hem zo te wandelen ben ik veel meer in het NU dan dat ik bezig ben met wat ik nog te doen heb, wat ik niet mag vergeten en wat we vanavond gaan eten. We wandelen nu een stuk relaxter samen en daardoor groeit je vertrouwen ook en weet je dat het anders kan en voel je dat ook. 

De paarden zijn hier ook hele goede helpers bij in het proces. Ze brengen je naar het NU want ze leven echt in het NU en niet met wat er gisteren is gebeurd.  Ze helpen je oefenen om je gedachten om te zetten naar helpende gedachten in plaats van de gedachten die je niet vooruit helpen. Ze helpen je vertrouwen te laten groeien zodat je jouw situatie kunt veranderen op je eigen kracht. 
Want ergens in jou zit dat vertrouwen wat je nodig hebt al verstopt zodat je het anders kunt gaan doen 🧡


Wil jij je vertrouwen ook laten groeien, verder laten ontplooien of bewust aan de slag met je gedachtegang? Neem dan vrijblijvend contact op met me. Je kunt je gratis kennismakingsgesprek aanvragen via hier


Benieuwd naar het stukje dat ik geschreven heb naar aanleiding van mijn ervaringen bij de training van Leidy? 
Check het dan hier👉🏻 : https://www.facebook.com/coach.humansanddogs/posts/2747385825589375

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Ellen (maandag, 26 oktober 2020 08:33)

  Mooi geschreven! Heel interessant. Ga dit ook eens toepassen bij onze hond. Ik merk dat hij ook onrustiger is als ik te veel in mn hoofd zit. Dank je wel :-)

 • #2

  Leidy Zijlstra (woensdag, 26 mei 2021 12:54)

  Lieve Patricia,

  Vandaag kwam ik dit artikel tegen. Zoals ik al eens heb gezegd, je schrijft fijn en ik vind het heel leuk terug te lezen hoe je de lezers meeneemt tijdens jouw groepsconsult ervaring en de reis naderhand. Veel zelfbewustzijn lees ik terug. Fantastisch!

  Het was mij een genoegen om jullie te helpen!

  Liefs,

  Leidy

De sessies vinden enkel op afspraak plaats. 

Voor de mogelijkheden check onze facebookpagina

 

 Lid van beroepsvereniging VBAG

 

 

 

 

 

                     Geregistreerd bij de RBCZ


De meeste foto's op deze site zijn gemaakt door  Jeroen Maas Fotografie  ,  Lovana Fotografie  & Peggy Roegiers